Regulær Taxi eller Uber ?

I Dagbladet i går 09.02.17, skriver Stortingsrepresentanten fra Høyre, Heidi Nordby Lunde, et innlegg  «Ja til mer regulering- men etter Uber-modellen?». Egentlig vet jeg ikke hvor denne Lunde vil, med dette innlegget, annet enn å påpeke Ubers viderverdigheter. Hele innlegget er faktisk gjennomsyret av en viss naivitet og i verste fall kunnskapsløshet om hvordan drosjenæringen i sin helhet fungerer.

At Heidi Norby Lunde fikk en «torn i siden» på drosjenæringen, da hun som ung jente på 90-tallet stod i telefonkø til drosjeselskapene i Rikshovedstaden, er bare å beklage.

Det som også er beklagelig, er at hun er så langsint, på drosjeselskapene, at hun ikke har sett den utviklingen næringen har hatt fra 90- tallet og frem til i dag.

Jeg er dessverre ikke i stand til å se hva Uber kan tilby, som ikke regulære drosje-selskaper kan tilby.

Som sjåfør i Bergen Taxi, har jeg sett utviklingen i den tiden jeg har kjørt drosje. Bestillingsplattformen har endret seg fra telefon bestillinger, til bestilling via SMS og til dagens App.

Bestiller man en drosje via denne Appen, får man en SMS når bilen er på vei. Da får man opplyst løyvenummeret til bilen.

Man kan så følge bilen fra et kart på telefonen, for så å se hvor den er i løypen. Da kan man se estimert hentetid. Man kan også få en estimert pris på turen, om man legger inn leveringssted. Man kan også betale via denne appen, og uansett får man en kvittering på mail, om mailadresse er oppgitt.

Dette viser at ordinære selskaper har den samme bestillingsplattform som dette Uber. Noe som tydeligvis har gått henne hus forbi.

Problemer er kanskje at de ordinære drosjeselskapene ikke har vært flinke nok i sin markedsføring av egne bestillingsplattformer. Den kritikken må de ta. Og det må de snarest gjøre noe med.

At hun bruker som argument, for Uber og deres plattform, er at om noe skulle skje, kan politiet hente ut data på hvem som kjørte og hvor. Lunde har nok heller ikke her fulgt med i timene. Dette har drosjeselskapene hatt, alle de årene jeg har kjørt.

Det eneste Uber har som ikke vi har, er evaluering av den enkelte sjåfør, men kun en evaluering av turens opplevelser i sin helhet.

Om sjåførene skulle rates, hvem hadde da fått best rating, en fersk sjåfør med Somalisk herkomst, i en Prius, eller den ferske nordmannen i en Mercedes, som også er usikker på hvor leveringsadressen er? Når man om natten skal bli evaluert av en med sju i promille?

Hvorfor skal alle rates? Som enkeltpersoner? Skal vi rate buss-sjåfører? Hva med den som sitter i kassen på Kiwi? Eller politikere som ikke helt har fulgt med i timene?

Når Norby Lunde har hatt en negativ drosjeopplevelse, og ikke gidder å klage, som hun selv sier, tyder dette på at opplevelsen i bunn og grunn ikke er noe å klage over. Hadde hun følt seg forulempet på noen måte, hadde hun nok klaget. Og det høylytt.

Den tryggheten Heidi Nordby Lunde etterlyser, finner man hos de regulære drosjene. For å få kjøreseddel, for kjøring mot vederlag, som det så fint heter, må man ha kjentmannsprøve, vandelsattest og godkjent legeattest. Noe som disse piratdrosjene ikke har.

Når Lunde spør, retorisk, hvem som skulle kjørt min datter hjem, så er svaret mitt den sjåføren med kjøreseddel, og dermed har de kvalifikasjonene som trengs for å kjøre min datter hjem. Som jeg vet at har alle forsikringene i orden.

Og ikke en eller annen pirat, med et pent ansikt, kanskje med kriminell fortid.

I dag er det over fire hundre Ubersjåfører som er under etterforskning av skattevesenet. Disse har ikke betalt moms eller skatt av de de har tjent på denne Uber-kjøringen. De har  heller ikke de tillatelsene som skal til for å inneha denne næringen. Så per definisjon er de pirat-drosjer. Som også er med på å ødelegge det regulære drosjemarkedet. Av politiet er de kjent som ulovlig.

Eneste motivet jeg ser for å få inn teknologibedriften Uber, som et drosjeselskap, er rent økonomiske. Billigere drosjer.

Da burde heller representanten fra Høyre kjempe for å få ned avgiftene i drosjenæringen. Kutte momsen på ti prosent. Årsavgiften til Justervesenet fjernes. Bare her ville drosjeprisene blitt kuttet med 1o-12 prosent.

Da er det meget spesielt at en Stortingsrepresentant fra et konservativt parti som Høyre, åpent står frem å innrømmer kjøp av svarte tjenester.

Lunde, representerer Den Lovgivende forsamling. De som lager lover. Lover som de vil alle skal rette seg etter.

Det minste vi, folket, burde forlange av representanter, av den lovgivende forsamling, er at de selv retter seg etter de lover, de selv lager.

Når pusset Lunde opp badet sist? Og hvilken App brukte hun da? Er ikke dette noe Skatt Øst burde sett på?

Det er også meget spesielt at et konservativt parti, som Høyre, går inn for å til de grader ødelegge en hel næring, med deregulering, samt ønske Uber inn i det norske markedet. Jeg trodde konservativisme var, å ha alt som fungerer slik det er, og at når endringer skal skje, så skal det gå langsomt.

Uber er forbudt i mange land. Sist ut var vel Danmark. I England ligger de i sak mot de engelske myndigheter. Hvorfor ivrer Høyre får å få dette selskapet inn, når resten av verden forsøker å holde de ute ?

Uber har ingenting med delingsøkonomi å gjøre, det er et teknologiselskap som tjener penger på andres bekostning, inklusive sjåfører som tilslutter seg dem.

 

 

 

 

 

En kommentar om “Regulær Taxi eller Uber ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s