Fattigdomsbekjempelse.

Representanter for de tre samarbeids-partiene, som nå styrer Bergen, byen vår; Ulstein, Horn og Schjelderup, hadde et innlegg i Bergens Tidende vedrørende et økende problem, ikke bare i byen vår, men over hele landet; Fattigdom, og da fattigdom blant barnefamilier. Innlegget stod på trykk 1. November 2016, og hadde tittelen: «Jobb er viktigst av alt». Det disse representantene også burde se på, er kommunens tendens til å legge sten til byrdene, for dem som sliter økonomisk. Enkelte barneskoler og ungdomskoler, som kommunen eier, praktiserer en form for foreldrebetaling for deler av skolens undervisningsopplegg. Det må det bli en slutt på, noe jeg håper disse tre representantene, og deres respektive partier, vil gjøre noe med. Det hjelper lite at kommunen gir med den ene hånden, og tar med den andre.

I dette leserinnlegget var det listet opp en del gode tiltak for bekjempelse at dette økene problemet som gjelder barnefattigdom.

Noen av disse tiltakene er meget gode, men en del av de, bør man trå varsomt med, for ikke å virke stigmatiserende eller skape misunnelse fra den øvrige delen av befolkningen. Da vil denne hjelpen bli nærmest en byrde for de som trenger den hjelpen. Da er det i første rekke Aktivitetskortet, jeg tenker på.

En praksis som også vil hjelpe barnefamiliene, som har barn i skolepliktig alder, er å fjerne denne, etter min mening, ulovlige praksisen med foreldrebetaling, for en del av undervisningsopplegget de har i bergensskolen. En praksis som ikke bare er til byrde for ellers så travle foreldre, men en praksis som også kan skape grobunn for erting, stigmatisering og i verstefall mobbing, av elevene.

På Nygårdslien skole har de i mange år hatt en praksis, der elevene må ha med seg penger til et undervisningsopplegg skolen har.

Disse undervisningsoppleggene har fantasifulle og fine navn, som «Respect me», eller «Barn hjelper barn». I dette opplegget blir elevene påvirket, og nærmest stiller krav til foreldre om å få med seg penger. Barn i grunnskolen er lett påvirkelig. Noe skolen bruker for alt det er verdt, for å få penger fra foreldre, til dette opplegget skolen synes er gode formål.

I mange år, har jeg kjempet mot denne praksisen, og skrevet mailer til skolens Rektor, og fortalt hva jeg mener om denne praksisen, som etter min mening, er både ulovlig, kritikkverdig og er med på å skape et dårlig psykososialt skolemiljø for elevene.

Det er ikke, for meg, de store pengene det dreier seg om. For meg er det prinsippet.

Et slikt «penge-opplegg» i skolen strider mot Opplæringslovens § 2-15, Rett til gratis offentlig grunnskole opplæring. Det såkalte gratisprinsippet i skolen.

Et år hadde skolen et opplegg, med at elevene skulle gjøre husarbeid hjemme, og foreldrene skulle betale mellom 10 og 20 kroner dagen til elevene. Disse pengene skulle elevene ha med seg på skolen, til skolens innsamlingsopplegg. Denne pengeinnsamlingen var barnas lekser den uken. Inntekten gikk til et skolebygg i Uganda som skolen støtter.

I år var skolens betalingsundervisning, at noen foreldre skulle bake kaker, som elevene skulle ha med seg på skolen. Disse kaken skulle selges i en slags kafe, og elevene skulle ha med seg penger for å kjøpe disse kakene. Inntekten skulle også her gå til skolens Ugandaopplegg.

Dette opplegget, kalte skolen » Barn hjelper barn».

Jeg har tre elever på Nygårdslien-skole. Jeg har spurt mine barn hva de lærte om dette «Barn hjelper barn». Svaret var da, fra alle, «Vi hjelper barn i andre land, ved å gi dem penger».

Det er riktignok ikke mye penger det er snakk om. Men, det finnes noen der ute som ikke har disse pengene. Det er folk som heller kjøper brus til barna, for brusen er billigere enn melk.

For mitt vedkommende, med kakebakinger, er det snakk om cirka 5- 600 kroner året, alt avhengig av hvor hyppig denne betalingsundervisningen er.

For ikke lenge siden var det et innlegg, skrevet av en mor, i Bergens Tidende, under tittelen: «Det er ikke alle som har en 50-lapp».

Et slikt betalt undervisningsopplegg i bergensskolene, er med på å fremme barnefattigdom, og en stigmatisering, og ikke minst med på å synliggjøre fattigdoms problematikken, for medelever, noe jeg mener at dagens Byråd er medvirkende til, om denne praksisen fortsetter.

Sist jeg sendte mail til skolens Rektor, og ytret min motstand mot dette opplegget, svarte Rektor på enn slik måte at jeg oppfattet det som en hersketeknikk.

-«Dette har vi hørt før, Torgersen». Slik begynte Rektors svar. Og videre skrev hun at det ikke var noen planer å slutte med denne formen for undervisningsopplegg.

Ikke bare det at skolen ville fortsette denne praksisen, men hun skyver FAU foran seg, og forteller at disse oppleggene er i samarbeid med FAU. Jeg forventer ikke at FAU-lederne kjenner opplæringsloven, men forventer at Rektor kjenner den, og ikke minst at Rektor kan korrigere FAU, om de vedtar noe som er i strid med denne loven. Regner med at Rektor også har lest opplæringsloven, med kommentarer.

I år, siden Rektor svarer med  hersketeknikker, stilte jeg en mail til Bergen Kommune, vedrørende denne praksisen. Mailen sendte jeg 20.10, med kopi til skolens rektor samt,  barnas lærere, da til orientering.

Kommunen har ikke engang tatt seg bryet med å svare meg, heller ikke har jeg fått noen bekreftelse fra kommunen at de har lest min mail.

Rektor er også velsignet med frekkhetens nådegave, i det hun skriver på skolens nettsider, og skryter av at skolen har fått inn ca. 20 000 kroner ved inngangspenger og salg for en obligatorisk skoleavslutning.

Tiltakene Byråden skal sette inn mot barnefattigdom lyder da i mine ører ganske hult, så lenge denne praksisen på skolene blir applaudert. Og en slik praksis, med foreldrebetaling, blir tillatt praktisert.

En annen ting, er at skolen også, etter min mening, bryter med opplæringslovens §  9a-3, jamfør § 9a-15, som omhandler det psykososiale miljøet på skolen.

Det gjør de, all den tid det nærmest er blitt en konkurranse blant elevene, om hvem som har med seg mest penger.

Barna snakker om de foreldrene som «bare gav en pepperkake-boks, i stedet for en bakt kake».

En av mine barn, fortalte at noen elever hadde viftet med en 50-lapp i ansiktet på medelevene, og spurt hvor mye han fikk med seg. Slik skaper ikke et godt skolemiljø.

En annen av mine barn opplevde til og med at han hadde med seg for lite penger, slik at han ikke fikk kjøpt noe i kafeen, og dermed satt uten kaker i alles påsyn.

Den dagen kom min, da annenklassing, gråtende hjem den dagen. Han hadde «bare fått med seg en 10-kroning, da jeg trodde det var prisen for et kakestykke, men skolen hadde satt opp prisen til 20. En informasjon som hadde gått meg hus forbi.

Med denne praksisen, vi jeg gå så langt å si at skolen fremmer erting av elever.

Jeg besitter alle mailene jeg har skrevet til skolen vedrørende dette fenomenet, samt skolens svar.

Skal kommunen gjøre noe med fattigdom blant småbarnsfamilier, må de snarest stanse denne praksisen, med foreldrebetaling på de skolene kommunen eier.

Det er vertfall en god begynnelse.

Da bør de også avskilte de i skoleledelsen, samt FAU representanter som fremdeles fremmer denne praksisen, med betalt undervisning, i bergensskolene.

Det kan Byrådet starte med, i deres ledd til å få bukt med fattigdomsproblematikken. Noe  som ikke koster kommunen et rødt øre å gjennomføre, og kan strykes ved et pennestrøk.

Husk: » Det er ikke alle som har en 50-lapp».

 

 

En kommentar om “Fattigdomsbekjempelse.

  1. Frank sier:

    Utrolig bra Stig. Jeg kjenner til saken ang 50-lappen som var skrevet,den gangen gjaldt det innsamling i en bhg der mine barn går. De presterte å skryte over at de samlet inn over 20.000 til en barnehage i Zimbabwe. Et land som har et mildt sagt frynsete rykte når det kommer til penger…det var inngangpsenger til juleforestilling, solgte mat på alle mulige tilstelninger(som foreldrene naturligvis hadde laget selv), utallige utflukter i hytt og vær etc. Listen er lang,og iløpet av et år blir det mye penger. Spesielt når man har flere barn.
    Dessuten er det nok innsamlinsaksjoner i løpet av et år,om man ikke skal presse dette inn i bhg/skole også. Det handler som du sier ikke nødvendigvis om de store summene, jeg aner at det heller ligger en mer politisk korrekt opplæring til grunn. Få de riktige holdnigene inn fra begynnelsen så blir det lettere når de blir voksne.
    Har mye jeg kunne sagt om dette, men det får vi heller ta en gang vi evt treffes.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s