Den forhatte TV-lisensen.

I disse dager dumpet NRK-lisensen ned i postkassen. Den kom selv om jeg har avtale, om fast trekk gjennom nettbanken. Og hva koster ikke en slik utsendelse. Andre aktører som BKK, Telia og Kommunen nøyer seg med å sende meg mail, når tiden er inne for ny regning.

Denne Kringkastingsavgiften er vel like forhatt som årsavgiften for bilen. En avgift man må betale for å få lov å kjøre rundt å betale bompenger.

Det er ikke bare det, at vi skal betale skatt for å eie et fjernsynsapparat, men en skal pinadø betale moms på denne skatten. Avgift på avgiften. Nei, denne regningen burde aldri dumpet ned i postkassene til folk, det burde ordnes over skatteseddelen.

Det er vedtatt at vi skal ha en reklamefri  allmenkringkaster. Denne statskanalen har altså folkelig støtte. Det viser hvertfall tall. NRK har bred støtte i folket.

Det er vel alltid noen som vil kverulere om det, men statskanalen, enten TV, radio eller nett har bred støtte i folke. Enten man liker det eller ikke.

Nå går det en ny debatt rundt lisensinnkrevingen, nemlig en bostedslisens. En lisens per boenhet. Det vil si; bor du, enten i en studenthybel, eller en villa med glaserte takstein, betaler du lisens til kringkastingen. Enten du har et fjernsynsapparat eller ikke.

En slik ordning er like usosial som dagens ordning.

I og med at det er vedtatt i Stortinget, samt har en bred støtte i folket, at vi skal ha en statlig allmenkringkaster; er det ikke mer enn rett og rimelig at alle er med på å finansiere  den. Og da etter evne.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har tall på hva det koster å drive kringkastingen. SSB vet også hvor mange personer her til lands, som er i arbeid og har en skattbar inntekt. Og hvor mye de forskjellige tjener. Så er det bare å ta frem kalkulatoren å regne.

Da kan SSB finne ut et prosentbeløp alle skal betale, for å dekke inn NRK kostnaden.  Alle  betaler over skatteseddelen, og da etter evne. Og da får kringkastingen automatisk inn penger.

Så kan Staten forskuttere beløpet til NRK, og dra pengene inn over skatteseddelen. Det er en jobb for skattevesenet. I stedet for et byråkratisk Lisenskontor.

Lisenskontoret kan da nedlegges og driftskostnadene ved det kontoret kunne de brukt til å skape fjernsynsprogrammer av, og folket som jobber der, ja de kunne da heller jobbet andre steder (der er jo mangel på arbeidskraft i Nord-Norge).

Da betaler alle etter evne. En minstepensjonist, en arbeidende student betaler prosentvis like mye som direktøren, i sin villa med glaserte takstein. Eksempel, en skatteøkning på null komma et eller annet prosent.

Det vil da knapt merkes.

Og alle er med på spleiselaget, og alle betaler sin skjerv. Kanskje de fordummende debatter, i kommentarfeltene, om nedleggelse av NRK, da hadde forstummet. Og politiske partier hadde ikke kunnet score politiske poeng på å nøre opp om slike debatter.

Innerst inne er vel alle glade i Norsk Rikskringkasting, enten de tør innrømme det eller ikke.

Og kringkastingen er like uavhengig da, som den er nå. Da staten bare krever inn, via skatteseddelen, og forskutterer.

Kanskje vi med en slik modell, også slipper å betale avgift på avgiften. Eller skatt på skatten.

I min verden ville en slik modell være mer sosial enn slik det er nå. Da slipper hverfall sosialklienter, som har en eller annen bopel, å betale. Og NRK får inn sine penger, da med årlig korrigering for lønnsøkning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s