-Farvel, velferdsgoder!

I det siste har det igjen blitt diskutert sykepenger, i forskjellige medier, senest i dagens Bergens Tidende (31.05.16), leserinnlegg under overskriften -«Tre gode kuttiltak for regjeringen». Representanter for de regjerende partiene mener tydeligvis at det ikke er «bærekraftig» med dagens sykepengepolitikk, og de ønsker tydelig å redusere utbetalinger av sykepenger. Dette for å få ned antallet sykefravær. De mener at det må straffe seg økonomisk å bli syk. I min verden er dette en farlig vei å gå. Å signalisere tap av velferdsgoder. Man må heller se på andre muligheter å få ned antallet sykemeldte.

Ordet «bærekraftig», er ett av de ordene jeg liker minst. Spesielt i sammenhengen med de velferdsgodene vi har kjempet frem til, og opparbeidet oss her i landet.

Og spesielt når ordet kommer fra en Unge Høyre-representant som maner om at dagens sykepenge nivå er så høyt, at det ikke er «bærekraftig». I det store å hele er det vel ingen opparbeidede velferdsgoder som er «bærekraftig» i lengden, om det blir færre og færre som betaler inn, og flere og flere som tar ut.

Høyre har prøvd det stuntet før, å sette karensdager på arbeidsledighetstrygd. For å stimulere arbeidstakere til ikke å bli arbeidsledige. Det fikk jeg vite, etter at den bedriften jeg arbeidet i, på begynnelsen av 2000-tallet, gikk konkurs. Jeg fikk den gangen  ikke full ledighetstrygd fra dag en , fordi «de høye herrer» i Regjering og Storting hadde bestemt at arbeidstakerne, også i en konkursrammet bedrift, skulle stimuleres til ikke å bli arbeidsledig.

De gikk etter hvert bort fra disse karensdagene. Noen tok til vettet.

Litt av det samme føler jeg nå. Vi skal ikke lengre få full lønn, under sykdom, fordi vi skal stimuleres til ikke å bli syk. Noen krefter går altså inn for at vi skal tape universelle velferdsgoder, om vi blir syk.

Det som også setter denne debatten i et noe underlig lys, er at det sitter en Unge Høyre-representant, en som kanskje aldri har løftet en tyngre ting enn en blyant i sitt liv; som ser verden gjennom et regneark via en PC; skal fortelle «kroppsarbeidere», hjelpepleiere, platearbeidere, kokker, og anleggsarbeidere at det ikke er «bærekraftig» å bli syk.

Vi betaler, over våre skattesedler, en forsikring. En forsikring som Staten forvalter. Om vi blir syke, arbeidsledige eller pensjonister, da skal vi motta visse økonomiske ytelser. Og da er det underlig at dette «forsikringsselskapet» vårt, hele tiden endrer spillereglene, slik at de skal slippe å betale for de velferdsgodene vi hver måned betaler for.

Det hjelper intet på noens helbred at man ikke får full lønn under sykdom.

I tillegg til å få en fysisk diagnose, kan en også få en psykisk diagnose, ved at man hele tiden må tenke på, om en klarer å betale sine forpliktelser, som husleie, strøm, TV-lisens, mat og klær. Og kanskje en kinobillett, om en da er heldig. Om en skulle bli så uheldig, å bli syk.

Det er jo da underlig at mennesker som knapt har vært i arbeidslivet, skal bestemme at vi, som har drevet med hardt fysisk arbeide, for å være med på å bygge opp denne velferdsmodellen, når vi begynner å bli utslitt, ikke skal få full ytelse fra vårt «forsikringsselskap», når vi trenger det mest. Og kanskje er mest sårbar.

Er det da meningen at vi må betale tilleggsforsikringer, slik at vi ikke skal lide så mye økonomisk, om sykdommen rammer oss?

Tenk på småbarnsfamilier, som plutselig får en telefon at barnet har blitt syk? Småbarnsfamilier er ikke blant de mest bemidlete, statistisk sett, i en oppstartsfase. Tenk om de ikke har råd til å bli hjemme med syke barn.

Tenk på alle de som går på jobb, og går for halv maskin, fordi de ikke har råd til å ligge seg syk. Alle de som må bruke pausene til å spy. De blir også en belastning for sine kollega, som må gjøre sin jobb, tillegg til å måtte steppe inn å hjelpe de som er halvsyk.

Slikt blir det bra arbeidsmiljø av.

Nei. Om politikerne og forskere, hadde brukt en brøkdel av den kreativiteten de har, når det gjeldet å komme opp med nye skatter og avgifter, til å finne andre og gode løsninger, enn kutt i sykepenger, for å få ned sykefraværet. Hadde de nok funnet gode løsninger for dette også.

Slik at det hadde blitt «bærekraftig» å bli syk i dette landet, uten å lide store økonomiske tap.

Jeg har også så pass tillit til den norske arbeideren, at skoft eller skulking, er et marginalt problem. De som melder seg syk, er reelt syke. Vi har en veldig god arbeidsmoral, her til lands, oss norske arbeidere.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s