Godsterminal i Bergen.

«Alle» snakker om en ny godsterminal i Bergen. Ingen ønsker å ha den i sitt nærområde. Haukås har sine muslinger de vil ivareta. Espeland sine boligområder, og Fana sin naturperle, Hordnesskogen. Politikerne krangler. De ønsker seg en godsterminal, langt fra partienes kjernevelgere. Høyre har tydelig få stemmer i Arna-regionen, de går inn for Espeland. Arbeiderpartiet henter tydeligvis få stemmer i Fana, de ønsker å «rasere» Hordnesskogen. Politikerne krangler så busten fyker. Men, en ting er klinkende klart. Godsterminalen kan ikke ligger der den nå ligger; å fortsette med å være medvirkende til å forsure byluften. Hadde politikerne vært like kreativ med å finne gode løsninger, for ny lokalisering til denne terminalen, som de er til å finne på nye skatter og avgifter, så hadde det ikke vært noen problem. Her må det tenkes nytt. Jeg tenker Båt, Bil og Bane. Man må tenke for fremtiden.

Jeg vil oppfordre bergenspolitikerne å se på godsterminal saken, med nye briller, og søke kompromiss utover partigrensene, å bruke sin kreativitet til å tenke nytt.

Jeg er ikke sikker på om denne nye godsterminalen i det hele tatt bør ligge i Bergen.

Det politikerne burde utrede, i samarbeid med omegnskommunene, er om det er egnede arealer utenfor Bergen. Da tenker jeg på Lindås, Sotra eller Askøy. Arealer som også er stor nok for en fremtidig ekspansjon. Jeg tror ikke behovet for gods vil avta med årene. Heller tvert imot.

Behov for utvidelse av broer, til disse omegnskommunene, begynner å presse på. Da kan det slåes to fluer i ett smekk, ved å planlegge broer som også er kalibrert for en fremtidig bane. Jernbane.

Om det blir bygget en jernbane til omegnskommunene, kan også denne jernbanen frakte folk; når den ikke frakter gods.

Tenk en jernbane fra Lindås til Arna; med korrespondanse til Bergen. Eller en jernbane fra CCB, til Bergen Sentrum. Kanskje en bane fra Florvåg til Bergen. Det  hadde etter mitt skjønn, blitt en vinn-vinn situasjon. Både for gods og pendlere.

Bergen klarte ikke engang å få midler, fra Enova, til å bygge landstrømtilkobling til skip. Det klarte de på Ågotnes. Mens Bergen har diskutert i tiår, har CCB bygget landstrømstilkobling. Og de utvider det prosjektet.

For meg, blir det da helt naturlig å legge ny godshavn til Ågotnes, om da ingen andre av omegnskommunene legger bredsiden til. Og snapper fordelen fra CCB, vel å merke.

Godshamn og godsterminal, bør etter min mening samlokaliseres. Noe den i dag ikke er. For så å legge opp infrastrukturen deretter. Båt, Bil og Bane. Med en slik sammenheng, kommer det også en miljøgevinst. Et stort areal, kontra mange små.

En annen miljøgevinst, er at man bruker jernbane til personbefordring, i den tiden banen ikke blir båndlagt til gods. Folk om dagen, gods om natten.

Dette blir også, etter min mening, en berikelse for den av omegnskommunen som klarer brasene, med å bygge ut. Og båndlegge arealer til slikt formål, som en godshamn og terminal fordrer.

Fordelen, med å samlokalisere havn og terminal, er at vi også kan frigjøre arealene containerhavnene i Bergen disponerer. Der kan man i stedet bygge ut til moderne terminaler for cruisetrafikken. Terminaler byen kan være stolte av. Med land-strøm tilkobling. Med eller uten hjelp fra Enova.

Samtidig som det frigjøres areal, fra nåværende havn. Areal som for eksempel kan brukes til å bygge et maritimt universitet, i samarbeid med NHH og Juridisk fakultet. Dette for å befeste Bergen som en Shipping-by. Noe som sikkert vil falle i god jord hos byens og landets rederier.

Kanskje de endog vil sponse et slikt tiltak. Og kanalisere nye, sårt tiltrengte, arbeidsplasser. Både for shipping, maritim-forskning og forsikring.

Hva vet jeg?

Man må begynne å tenke nytt.

Når det gjelder infrastruktur, må man etter hvert tenke regioner, og ikke bare lokalt. Samtidig bør politikerne komme med gode konstruktive løsninger, på tvers av partigrensene, i viktige saker.

Godsterminal og havn er en slik sak.

Om det hadde blitt et politisk samarbeide utover partigrensene, har man også større slagkraft, til Hordalandsbenken på Stortinget. Da har man også større gjennomføringskraft. For til syvende og sist er det samferdselsministeren som bestemmer. Da er det best å være samstemt.

Da er det lettere å få gjennomslag for våres behov. Om alle partier lobbyer inn mot egen partigruppe. Sammen er vi sterkere.

I min verden kalles det fremskritt.

Bare ta for dere, nye ideer er servert.

Til fritt bruk.

Benytt de.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s