Norge i krig; Igjen.

Nok en gang skal Regjering og Storting sende norske soldater i en konflikt. Denne gangen skal vi sende 60 spesialsoldater til Jordan, for å trene opp grupper som skal bekjempe IS eller Daesh. Dette er det norske bidraget til den amerikanskledete operasjonen, Operation Inherent Resolve (OIR). Jeg mener at vi gjør en stor feil, ved å sende disse spesialsoldatene, til et slikt oppdrag.

Misforstå meg rett.

Jeg mener at Daesh (IS, ISIL,ISIS), eller hva de nå enn kaller seg, må bekjempes med alle midler. De må jages. Nedkjempes hvor enn i verden de befinner seg.

Jeg mener også at Daesh soldater, som blir fanget levende, må tiltales og straffes. Straffes for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på alle internasjonale regler som gjelder krigføring, samt internasjonal terrorisme.

De hjemvendte Dash folkene, bør også tiltales for medvirkning til dette. De visste hva de var med på. Det ideelle ville vært å stuet de sammen i ett eller annet internasjonalt fengsel, og sone en livstidsdom. Tomme fengsler finnes det nok av; i Nederland.

For det første ligger dette norske bidraget i en Folkerettslig gråsone. Dette innrømmer politikerne. De som vil sende fin norsk ungdom i denne krigen. Det øyeblikk de setter sine bein inn i Syria, kan dette sees på som et brudd på Folkeretten. Disse spesialsoldatene skal stasjoneres i Jordan, der de er invitert.

Men, de norske styrkene «har mandat til å kunne trene, rådgi  og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det.» Heter det fra Regjeringen.

Et annet problem er hvilke grupper de skal trene. I Syria er det en uoversiktlig borgerkrig nærmest alle mot alle. Daesh mot alle, alle mot Daesh. Samtidig alle mot Assad. Den gruppen som blir trent, er kanskje neste generasjons terrorister. Hvem vet?

USA har det med å dra inn og ut grupperinger på deres terroristlister, alt etter hva som tjener deres interesse i dag.

Daesh er en global trussel. Det kan vi alle være enige om.

Norske spesialsoldater (instruktører), blir da delaktig i en væpnet kamp mot Daesh. Noe som kan gjøre Norge til et terrormål i større utstrekning enn det allerede er.

Det finnes mange her i landet som er radikalisert, og politiet har ikke kontroll over alle disse. Bakgrunnen til alle flyktninger og asylsøkere som har kommet her til lands, er heller ikke godt nok sjekket for Dash sympatisører eller krigere. Dessverre finnes det ikke alle av vår ny-ankommende, som ønsker oss alt godt. Ei heller noen av dem som allerede er her.

Jeg mener at også Norge skal gi sitt bidrag til denne koalisjonen.

Et helt annet type bidrag.

Norge burde heller bidra ved å sende sanitetspersonell til området.

Vi burde heller opprettet noen feltsykehus i Jordan med sikte på å ta imot sårede personell, også sivile.

De eneste væpnede personell vi burde sende, er spesialsoldater som skal ha som oppdrag å sikre og trygge feltsykehusene.

Et slikt bidrag vil eter min mening senke faren for at Norge blir et terrormål, da leger behandler mennesker, uavhengig av hvilke farge de har på uniformen. Deres mandat er å redde liv. Så kan man heller overlate de, med feil farge på uniformen, til en internasjonal etterforskningsgruppe, som kan etterforske dem for krigsforbrytelser.

En annen fordel med å sende sanitetspersonell, er at her får personellet god trening i traumebehandling, og krigskirurgi.

Dette er en erfaring som personellet videre kan bruke sin erfaring i undervisning, og trening. Personellet kan også bruke sin erfaring til å trene lokale helsepersonell, samt ha en erfaring med seg hjem, som de kan bruke på andre sykehus.

Et feltsykehus kan også yte medisinsk hjelp til noen av dem som er flyktet fra krigen i Syria og har søkt tilflukt i Jordan. Slik at vi i tillegg til et militært bidrag, også kan bidra humanitært. Her slår vi to fluer i ett smekk. Rene kinderegget.

Der det er strider og kamper, er det alltid brukt for helsepersonell.

I min verden ville et slikt bidrag være gull verd, i forhold til den amerikanskledete koalisjonen.

Dette i stedet for å delta aktivt, i en Folkerettslig gråsonekonflikt. Der vi plutselig kan bli delaktig i krigen i Syria. En krig som har drevet nok mennesker på flukt, og forvoldt nok fandenskap.

Har ikke snart norske soldater deltatt i nok væpnede konflikter, rundt om i verden? Er det ikke snart på tide å tenke nytt? I forhold til alle våre koalisjons-parter?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s