Hvem har du lurt, Schjelderup?

Det er altså vedtatt at Bybanetrassen skal legges over Bryggen. Dette på tross av, at flere med meg, forstod det slik at Arbeiderpartiet nærmest var en slags garantist for bybane i tunell. Ikke nok med det, Bystyret har vedtatt at Øvregaten skal få mindre trafikk når Bryggen blir bilfri, og det ikke bygges ny tunell.

Riksantikvaren har krevd at biltrafikken fjernes fra Bryggen. Dette er en forutsetning for at Riksantikvaren skal godta en bybane-trasse over Bryggen.

Da er det den eneste muligheten for biltrafikken, at den går over Øvregaten. Riksantikvaren godtar heller ikke økt biltrafikk i Øvregaten, da mer biltrafikk ødelegger middelalderbyen.

Geir Steinar Dale (AP), leder for Komité for miljø og byutvikling, ønsker heller ikke Skansetunellen, eller bymiljøtunellen, som det er satt av 800 millioner til i Bergensprogrammet. De pengene vil han bruke til noe annet.

Hvor er biltrafikken tenkt å gå?

En ting er at mest mulig gjennomgangs trafikk skal gå Fløyfjellstunellen.

Det er et men, der og. Fløyfjellstunellen stenges svært ofte om natten, i ett eller annet løp. Når den stenges går all trafikk, fra klokken 2200 til 0530, gjennom sentrum.

Ikke bare det, men hvor ofte stenges Fløyfjellet i rushet på grunn av bilhavari, kollisjon, punktering eller lignende?

Da oppstår det timelange køer, skal denne trafikken også ledes over Øvregaten?

Det sier seg selv at disse faktorene må også legges til grunn når traseene velges.

Det at Geir S. Dale ikke ønsker Skansetunell, møter motstand blant annet fra hans partifelle, Arne Jakobsen i et leserinnlegg i Bergens Tidende, under overskriften -«Hører dere ikke, AP ? den 29 april.

Men, Bystyreflertallet mener de kan løse dette problemet uten tunell.

Det som blir spennende er hvordan de skal få det til.

En eller annen må vel hviske Bystyreflertallet i øret at bilen er kommet for å bli. I en eller annen form.

Altså, Riksantikvaren forutsetter at Bryggen blir bilfri, og at Øvregaten ikke får mer biltrafikk, for å godkjenne en bybane-trassen over Bryggen. Og Bystyret ønsker ikke Skansetunellen.

Og i Arbeiderpartiet har det lenge vært en kultur om «at noen har snakket sammen».

Som jeg tidligere har vært inne på, i innlegget -«Hva vert Schjelderup?, så kan det tyde på at noen har snakket sammen, i denne saken.

For å ha ført velgerne, så til de grader bak lyset, kommer til å straffe Arbeiderpartiet i lang tid. I det velgerne for ettertiden, ikke kan stole på partiets garantier. Det er ødeleggende for et parti med ambisjoner. Det vet Schjelderup.

Det jeg lurer på, er om Schjelderup vet at disse planene med bybane-traseen kommer til å bli stanset av Statlige myndigheter, via Riksantikvaren og Fylkeskonservatoren.

Det at Arbeiderpartiet med sine 38 prosent av stemmene, gav seg så tidlig for kravene til disse mikropartiene, med sine 18 prosent, kan tyde på at «noen har snakket sammen».

«Kjøttvekten» tilsier at AP med sine 38 prosent, i en så viktig sak, skulle banke gjennom sitt standpunkt.

Men da hadde vel disse sutrepartiene ikke ville samarbeide. Og Arbeiderpartiet frir til stadighet, til disse mikropartiene, om et samarbeid til Stortinget ved valget 2017.

Ledelsen i Arbeiderpartiet vil vel aldri innrømme at «noen har snakket sammen» i denne saken. Det kan sette samarbeidsklimaet i fare for byrådskameratene.

De vil aldri godta om Schjelderup visste at Bybane over Bryggen aldri lar seg gjennomføre, da de fremforhandlet om samarbeidsavtalen til Bystyret.

Det er vel lettere for Schjelderup å bare trekke på skuldrene, å si til KrF og Venstre,  dessverre Riksantikvaren og andre Statlige myndigheter godtok «dessverre» ikke Bybane-traseen over Bryggen, enn å tape storparten av sine velgere.

Dette er riktignok et høyt politisk spill, om det er slik det henger sammen, et spill Ap kan tape, og det stort på.

Også nasjonalt.

Schjelderup gambler vel på at de borgerlige ikke ønsker å overta stafettpinnen om samarbeidet ryker, slik AP valgte å ikke gjøre når KrF gikk ut av den borgerlige koalisjonen.

I min verden må det være bedre å lure sine politiske samarbeids-partier, enn hele sin velgerskare.

Noen er det Schjelderup har lurt. Spørsmålet er bare HVEM.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s