-Eg beliter meg ikkje

 

Jeg tenker jeg sitter i byens nye storstue, Bryggen, en fin vårdag. Der jeg kan nyte et glass flytende kornprodukt, fra en av de lokale produsenter, mens jeg nyter stillheten og ser utover Vågen. Jeg kan rusle rundt i området Torget-Bryggen, til et, kanskje, permanent Bondens Marked, og få en smakebit av noen av deres godbiter. Området rundt Bryggen kan bli den reneste idyll, både for turister og fastboende. Ja, det kan endog bli et yndet rekreasjonsområde, om vi hadde fått til en bil- og banefri Bryggen. Denne idyllen har nå blitt brutt, ved at bystyre onsdag vedtok at Bybanen skulle legges over Bryggen.

Arbeiderpartiet gikk bort fra et valgløfte, som gjorde at partiet fikk mange ekstra stemmer, og solgte sin politikk, ikke for tretti sølvpenger, men for 18,5 prosents støtte, fra noen småpartier.

At Arbeiderpartiets elite går rundt å benekter at de har vært noen garantist MOT banen over Bryggen, viser at denne parti-eliten er meget dårlig å kommunisere. Det er mange med meg, inklusive partiets egne medlemmer, som forstod AP sitt budskap i valgkampen på den måten.

Etter bystyremøte der traseen ble vedtatt, var det bare å følge med i kommentarfeltene hos nettavisene. Det viser at det ikke bare var meg som tolket Arbeiderpartiets politikk på den måten.

-I dag forsøkte bystyret seg på den stalinistiske øvelsen det er å vedta et nytt folk. Om trent slik lød det fra en som tidligere har vært høyt oppe i partiet.

80 prosent av Bystyret er opprinnelig motstander av Bryggen-alternativet, og for tunell. Men, Arbeiderpartiet, med sine 38 prosent av velgerne i ryggen, motstod ikke disse småpartiene de samarbeider med, og la seg på rygg, og solgte sjelen sin for makt.

Det politikerne må vite, er at de er velgernes tillitsfolk. De er valgt av folket, til å representere folket. I dag er det, etter målingene, mellom 75 og 80 prosent av de stemme-berettige bergensere, mot Bybane over den verdensarvlistede Bryggen.

Og det burde gjenspeile seg i Bystyrets stemmegivning. Men, ikke i Bergen. Her er det makteliten som bestemmer, uavhengig av folkemeningen. Folket er redusert til å være stemmekveg.

-«Lokalpolitikk skal ikke drives etter vær, vind og meningsmålinger», skrev den ellers så eminente kommentator, Frode Bjerkestrand.

Jeg vil gi Bjerkestrand rett i to ting, det er at politikk ikke skal drives etter vær og vind. Lokalpolitikk skal i et demokrati drives av folkeviljen, enten den gir seg utslag ved valg eller i meningsmålinger i en viktig sak som denne.

At politikerne må ta upopulære avgjørelser til tider, slik Høyre og FrP gjorde ved å gjeninnføre eiendomsskatten, noe som trolig var med på å koste dem makten, er et eksempel på dette. Men slike saker kan ikke sammenlignes, noe som Bjerkestrand forsøkte, i kommentaren: Bybanen skal over Bryggen, 20 april(Bergens Tidende sin nettutgave). Dette faller litt på stengrunn, spør du meg, i det innføring av eiendomsskatt er en sak som enkelt lar seg reversere, det gjør det ikke med bybanetraseen når skinnene er lagt og mastene er oppe.

Kampen om bybanetraseen er en sak som setter så mange følelser i sving hos bergenserne, at jeg kan vanskelig se at kampen er over, selv om bystyrevedtaket er gjort.

Det kommer til å bli omkamp. Kampen mot traseen over Bryggen kommer til å stå til skinnene er et faktum.

Bybanetraseen skal bygges opp, slik at vannet ikke når skinnegangen ved oversvømmelse. Etter de tegningene jeg har sett, kommer denne banen til å gå, som på en pidestall over Bryggen.

Tåler Bryggen denne belastingen? Vil Bryggen ikke sige mer?  Hva sier antikvariske myndigheter? Hva sier UNESCO?

Er det noen i det hele tatt som har vært i byen nattetider, om helgene, da store folkemengder svirrer rundt om i sentrum, uten å ta hensyn for trafikk?

Jeg er sikker på at disse vognførerne som skal føre vognene gjennom sentrum, bare en vanlig lørdagsnatt, vil oppleve en god del stressopplevelser, som kan gi seg utslag i  feilvurderinger. Ja, om da ikke banen skal, i de tider, gå i gangfart gjennom sentrum.

Bybanen har ikke akkurat sammenlignbare bremselengder, med en buss eller bil.

Banen trenger laaaang tid å bremse.

Har dette vært i tankene til andre enn Per Stiegler?

Denne saken er en så viktig sak, og kime til store konflikter i fremtiden, at denne saken burde vært avgjort med en folkeavstemming. De forskjellige alternativene legges i bordet, og debatteres. Før vi, folket, tar en avgjørelse.

Først da beliter eg meg.

En slik fremgangsmåte kalles, i min verden, demokrati.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s