Driver Avinor en ulovlig praksis?

Det er mye som er kommet frem om Avinor, den siste tiden. Etter drosjenæringen ble utestengt fra Flesland, og Avinors «blodhunder», Europark, fysisk nektet taxinæringen adgang, til å hente bestilte turer fra en offentlig adresse. Fordi taxinæringen nekter å undertegne en avtale som gjør næringen til husmenn for Avinor. At statsbedriften innkrever bompenger fra drosjene i Oslo og Trondheim, kan være en ulovlighet fra Avinor sin side, noe drosjenæringen i disse byene burde reagere på.

Konflikten på Flesland har roet seg noe, etter at Avinor firte på noen krav, og drosjenæringen undertegnet en midlertidig avtale med Avinor.

Avtalen ble undertegnet for at ikke Avinor sine flyplasskunder, som har behov for drosje, ikke skulle bli mer skadelidende. Men, innad i næringen er det fremdeles murring.

Jeg mener at denne avtalen aldri burde blitt undertegnet.

Avinor sine skarpskodde jurister har sukret denne avtalen, slik at denne pillen skulle bli lettere å svelge.

Når denne utestengelsen pågikk, viste Europark sitt sanne ansikt. Som Avinors blodhunder.

Drosjer ble nektet adgang til flyplassområdet, for blant annet å hente syketransport. Disse syketransportene er en kontraktkjøring for Helsevesenet. Og er ment for pasientgrupper som er for syk til å ta ordinær kollektivtransport, men for frisk for ambulanse. Slike turer er også taushetsbelagte. Når drosjesjåførene viser disse «vertene» rekvisisjonen, har de med å sleppe taxiene gjennom blokadene. Det gjelder liv og helse.

Dette viser at Europark-vertene har gjort alt for å heve konfliktnivået, til et uakseptabelt nivå. Bare det å kalle de «taxivert», er vel ment at Europark vil forlede kundene til å tro at disse «vertene» er ansatt av drosjene. Hvilket de slett ikke er.

De har endog stått ved hotellet, som Stordalen drifter, og spurt gjestene om de virkelig bor på hotellet, når de har bestilt drosje.

Under denne utestengelse-konflikten, har jeg savnet politikerne. Mener de at Avinor har rett til å nekte yrkesutøverne å hente på en offentlig adresse?

Men, politikerne har som vanlig, stukket hodet i sanden, slik som vanlig er for dem, når konflikter oppstår. Utenom Samferdselsministeren, som mener det er uproblematisk, at Avinor pålegger en næring særbompenger.

Her er det en statsbedrift, som pålegger en næring en husmannskontrakt, og bompenger for å hente på en offentlig adresse. Staten pålegger drosjene nok en utgift. De som kjører Uber, eller lignede, får suse rett inn på flyplassområdet, å hente hvem de måtte ønske. Vederlagsfritt.

Nok en gang legger det offentlige en sten til byrden, til en ellers presset næring. Og politikerne, lokalt og sentralt, sitter helt stille i båten. Drosjene er tross alt, etter loven, pålagt pliktkjøring. Man plikter å hente kunder, der de har behov for å hentes. Noe Europark nekter drosjene. Kan fremdeles ikke fri meg for at Europark gir næringen yrkesforbud, som etter loven er forbudt.

Denne midlertidige avtalen, innebærer riktignok vederlagsfri henting av kunder ved flyplassen, i prøveperioden. Det ligger i avtaleteksten, at Avinor kan innføre bompenger, og øke bompengene, når de selv finner det for godt. Teksten er bare sukret.

Foreløpig åpnet Avinor bommen, i går. Men den lukkes fredag, med mindre man henter en brikke fra Avinor. Å hente denne brikken, er ensbetydende med å underkaste seg Avinor sitt nye regime. Og hvem blir de neste til å innføre et slikt bompengesystem? Hurtigruteterminalen? Sykehusene? Andre statlige bedrifter?

Hvilke motiver Avinor har, utenom å melke en presset næring, kan bare spekuleres i. Har Avinor inngått en intensjonsavtale med Bybanen? Slik at det skal mest mulig kunder inn der, og dermed legge hinder for drosjene?

Få på bordet intensjonsavtalen mellom Avinor og Bybanen. Slik at alle spekulasjoner blir feiet av banen.

Avinor har i den nye avtaleteksten skrevet: «Avinor vil uavhengig av dette søke å avklare retten til å kreve vederlag juridisk».

Denne tunge setningen betyr, at Avinor kanskje ikke har hjemmel for å kreve bompenger, for å hente på flyplassen.

Dr. jur Eivind Smith, mener at en slik praksis er problematisk. En FrP-minister mener at det er uproblematisk.

I mellomtiden bør drosjenæringen i både Oslo og Trondheim nekte å betale denne, ulovlige avgiften.

Når Avinor selv skal undersøke saken juridisk, betyr det at de ulovlig krever inn bompenger fra drosjenæringen i Rikshovedstaden og i Norges tredje største by.

Journalister og politikere burde søke svaret på om Avinor driver en ulovlig praksis, og problematisere både Avinor og Europark sin virksomhet.

I mellomtiden må ikke taxinæringen gi seg før Avinor fysisk fjerner bommen.

 

 

 

 

2 kommentarer om “Driver Avinor en ulovlig praksis?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s