Har bommen gått ned for AVINOR?

På Bergen Lufthavn, Flesland, iverksatte, mandag, Avinor sitt nye system. Dette systemet innebærer at alle drosjene, som  gir den servicen til Avinor, at vi henter deres kunder, må blant annet betale en avgift til Avinor, for å yte dem den servicen. I tillegg må drosjenæringen signere en avtale med Avinor. Denne avtalen gir i praksis Avinor full råderett over drosjene, og har satt Europark til å håndheve Avinor sine regler. Denne saken dreier seg ikke bare om ti kroner i bompenger, men et prinsipp.

I nettavisene mandag, kunne en lese overskrifter som -«Drosjenæringen lager kaos på Flesland» (NrK), -«Taxisjåfører  saboterer for Avinor»(Vest24). Overskriftene burde heller være «Avinor saboterer for egne kunder», «Avinor lager kaos på Flesland».

Med slike overskrifter, er det tydelig at journalistene som skrev disse sakene, ikke har satt seg inn i saken, eller har tilstrekkelig kunnskap om drosjenæringen. Saken dreier seg i korthet om at Avinor tvinger næringen inn på en avtale som lar Europark bestemme premissene for hvordan næringen skal drives. Stikk i strid med gjeldene lovverk.

Et parkeringsselskap, Europark, har ansatt noen «Taxiverter» som skal gå i dialog med de av Avinor sine kunder som trenger drosjer.

Avinor har etablert et drosjedepot, 1,6 kilometer fra der de skal hente kundene, med den forsinkelsen det medfører.

Drosjevertene, når de går i dialog med Avinor sine kunder, skal se hvilket drosjebehov disse kundene har. Hvilket selskap? Barnesete? Rullestolbil? Stasjonsvogn? Allergiker-bil? Maxi-taxi?           For så å tilkalle bil som dekker kundens behov, fra et depot 1,6 kilometer fra der kunden skal hentes. Så må drosjeverten etablere kontakt mellom kunde og sjåfør.

Dette tar tid. Selv om Europark forsøker å innbille kundene at dette er smidig. Vi får se hvor smidig dette er når det lander fire syden-fly i løpet av kort tid, samtidig som fly med forretningsfolk, som har liten tid, skal ha tildelt drosje.

Slik det var før, da drosjedepotet var i hentepunktets umiddelbare nærhet, og sjåførene selv formidlet hvilken behov som var etterspurt, gikk dette relativt smidig i pressperiodene.

I tillegg skal taxiene avkreves for bompenger for å yte service til Avinor sine kunder. Disse bompengene, blir så i helhet belastet drosjekundene.

Avinor starter med å avkreve næringen ti kroner. I avtalen skriver Avinor at denne avgiften kan økes. På Gardermoen startet Avinor med 25 kroner, og i dag er de oppe i 90 kroner i bompenger.

I Trondheim tok Avinor inn 8-9 mill. i bompenger fra drosjene. Det tallet kom frem av kollegaer i Trondheim som støtter vår aksjon, her i Bergen.

Vår «eminente» Samferdselsminister, Solvik-Olsen, har til pressen uttalt at han ser ingen problemer med disse bompengene. En samferdselsminister som påstår han er imot enhver innføring av bompenger.          Der røk hans troverdighet, i manges øyne.

Professor, dr. juris Eivind Smith, har i en juridisk betenkning 8.4. støttet Norges Taxiforbund fullt ut.

Jussprofessoren konkluderte med at Avinor ikke har kompetanse til ensidig avkreve drosjene betaling, som betingelse for å hente passasjerer eller benytte områder på flyplassen.

Jeg mener Solvik-Olsen bør viske noe i ørene til Avinor, før denne Solvik-Olsen avgiften innføres.

Mandag tilkalte Euro-park politiet, som stilte mannsterke opp, for å påse at ingen drosjer tok opp kunder inne på flyplassområdet. Hadde politiet brukt en tredjedel av de ressursene på å bekjempe piratdrosjevirksomheten, som de brukte på Flesland, hadde vel denne form for kriminalitet blitt avviklet for lengst. Sier litt om politiets prioriteringer. Dette er vel i tråd med justisministerens kriminalitetsbekjempelse.

Ikke bare det at Euro-park tilkalte politiet. De fortalte Avinor sine kunder at taxiene var i streik, og det eneste fremkomstmiddelet var Flybussen. De løy for sine egne kunder. Med slik fremgangsmåte vitner det om at Euro-park ønsker å øke konfliktnivået på Flesland.

Der fikk vi se drosjevertenes sanne ansikt. Slik har allerede disse «taxivertene» skadet Avinor sitt omdømme, noe de kommer til å merke på omdømmebarometeret. Euro-park har vel aldri hatt noe omdømme å ivareta, de stiller i kategorien for bedrifter uten troverdighet.

«Drosjevertene» nektet drosjene å hente bestilte turer fra Flyplassveien 555, Bergen. De nektet taxiene å gjøre jobbene sine. Taxivertene gav i prinsippet drosjesjåførene et yrkesforbud, noe jeg mener at Euro-park burde politianmeldes for.

Jeg savner engasjement fra Samferdselskontoret i Fylket, konkurransetilsynet og  forbrukerrådet.

Det var helt tydelig at bommen var gått ned for Avinors ledelse, da jeg hørte kommunikasjonssjefens kvitring på radioen.

Håper bare at drosjekollegaene ved Sola, følger Bergen sitt eksempel, og ikke godtar avtalen fra Avinor. Sammen er vi sterke.

Slik Statsbedrifter turer frem, kalles i Stigs verden, alt annet enn demokrati.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s