En sporvogn til besvær.

Kan ikke huske en politisk sak i Bergen, som har skapt så mye engasjement som Bybane-saken. Fronter har stått steilt mot hverandre. Helt siden starten av. Det som nå engasjerer bergenserne, er valget av Bybane-trasse i sentrum. Bryggen eller ikke. Jeg er ikke, for å si det mildt, tilhenger av Bybane over Bryggen. Følger man litt med på sosiale medier og i mediene generelt, ser jeg at jeg ikke er den eneste.

I den siste kommunevalgkampen, forstod jeg det slik at Arbeiderpartiet, var den store garantisten for at bybanen ikke skulle gå over Bryggen. Mange, med meg, trodde på dem.

Jeg vil si at den siste valgkampen var meget spesiell. Bergenserne ville da straffe det sittende byrådet, for alt deres rot. Personkonflikter, gjeninnføring av eiendomsskatt, rushtidsavgift, påstander om korrupsjon og mye annet rot.

Det var nok mange, med meg, som da på valgdagen stemte mot sin egen politiske overbevisning, for å felle det sittende byrådet, og dermed straffe dem for alt rotet.

For min del, var det bybanesaken, som fikk meg til å stemme annerledes, enn min egen politiske overbevisning. Jeg trodde på at Arbeiderpartiet var den store garantisten for at Bybanetraseen ikke ble lagt over Bryggen.

Jeg var ikke redd for om ett eller annet mikroparti, som skulle bli et vedheng til Arbeiderpartiet, skulle da endre Arbeiderpartiets syn i Bybanesaken. Jeg trodde at Arbeiderpartiet hadde styrke nok til å hamle opp med slike mikropartier.

Men den gang ei.

Blekket i samarbeidsavtalen, med to mikropartier, var ikke engang blitt tørt, før det ble proklamert at Arbeiderpartiet hadde snudd, og at Bybane-traseen skulle legges over Bryggen, likevel.

Dette har satt sinne i kok hos bergenserne.

Nå går noen representanter fra Arbeiderpartiet ut i medier og sier at det er en «opprørsk stemning» blant representantene, for dette brutte valgløftet. De ønsker at Arbeiderpartiet skal fristille sine representanter under stemmegivningen rundt bybanen, i bystyret.

De ønsker å følge sin egen overbevisning. De føler, at det med å stemme for Bryggen, er et så stort brudd på den kontrakten de har med velgerne, at de da ikke kan se seg selv i speilet. Og enda mindre velgerne i ansiktet.

Men, kjenner jeg AP rett, så er det partipisken som råder. Mener at AP ikke har noen tradisjon for å gå imot det «sjæfen» har bestemt.

Da får bare velgerne finne seg i å bli brukt som stemmekveg, med brutte løfter, så snart eliten har inntatt taburettene.

Arbeiderpartiet har heller ingen tradisjon for å la slike saker komme ut på folkeavstemming, slik at velgerne får bestemme fremtiden i sin egen by.

Det politikerne kommer til å forregne seg på, er at velgerne ikke kommer til å glemme. I dagens samfunn, med sosiale medier, fungerer også det som en hukommelse. Før var vi prisgitt det journalistene gravde frem. Slik er det ikke lengre. Det må politikerne begynne å innse.

Velgerne finner seg ikke lengre i å bli lurt.

Det beste Arbeiderpartiet kan håpe på, er at Bryggealternativet blir stanset av Riksantikvaren, UNESCO, eller andre myndigheter. Om slikt ikke skjer, får vi håpe at Bergenserne får si sin mening i en folkeavstemming.

Da kan de bli reddet av gongongen.

Bryggen kan virkelig bli «storstue» for turister og bergensere. Det trenger vi. Kan en tenke seg et arrangement som Tall Ship Race, med alle de menneskene som da er rundt Bryggen-området, og en bybane som skal dundre blant folkemassene? Eller 17. Mai? En vanlig solrik kveld, for den sak skyld? Med utepils?

Jeg kan ikke helt se for meg at dette, monstrumet av en trikk, dundrer over Bryggen hvert femte minutt. Håper jeg aldri får se det.

Så mitt råd er:- Lytt til velgerne, vi glemmer ikke.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s