Bompenger for drosjer på Flesland

Avinor skal begynne å avkreve drosjer for en slags bompenger, for å hente kunder på Flesland Flyplass. En bompenge ordning jeg er helt motstander av, og mener er helt forkastelig. Denne «bompengeordningen», mener i tillegg Samferdselsministeren, fra Fremskrittspartiet, er helt uproblematisk. En samferdselsminister, som påstår å være mot alle former for bompenger.

Avinor innfører et Taxi Managment System, og har ansatte noen såkalte «drosjeverter», via EuroPark.som tildeler turer, etter eget forgodtbefinnende.

Drosjene må vente i et «depot» et langt stykke fra ankomstområdene, og blir kalt frem av disse «taxivertene», etter et system, helt etter eget hode, slik jeg har forstått.

I en «prøveperiode» skal drosjene betale ti kroner til dette tullete systemet, for å få lov å hente sine kunder på Flesland.

Etter denne «prøveperioden» kommer bompengene til å øke, i henhold til Avinor.

På flyplassen i Rikshovedstaden, Gardermoen, må drosjene, og dermed kundene betale nitti kroner. Så siden Statseide bedrifter ikke har magemål når det gjelder avgifter, regner jeg med at om ikke lenge er også Flesland oppe på dette nivået.

For å få lov å hente kunder på flyplassen, må man signere en avtale med Avinor. I denne avtalen gir faktisk drosjene fra seg all myndighet til Avinor. Hvilke andre næringsdrivende hadde godtatt å gi fra seg styringen av  næringen til andre?     Egentlig skulle denne bomordningen tre i kraft ved årsskifte 2015-16, men ble utsatt på grunn av at drosjenæringen protesterte, og nektet å godta Avinor sine avtaler.

Så vidt meg bekjent er det få eller ingen som  har tegnet en slik avtale med Avinor. Men, etter hva NRK melder, holder Avinors konserndirektør for marked, nå på å signere avtaler med Norges Taxiforbund. Jeg kan med min beste vilje ikke forstå hvorfor dette forbundet signerer denne avtalen. Og på vegne av hvem ?

Denne avtalen som Avinor trumfer på næringen, har møtt motstand både hos Fylkeskommunen og Konkurransetilsynet, men har altså fått sin støtte fra FrP sin Samferdselsminister.

Det Avinor helt glemmer, er at drosjene, tilbyr Avinor sine kunder, en service. Det å bli fraktet kjapt fra flyplassen og til deres destinasjon. Men denne bomordningen viser at Avinor ikke bryr seg om sine egne kunder, fra det øyeblikket de går ut døren fra ankomsthallen.

Flesland flyplass har adresse Flyplassvegen 555, 5258 Bergen. Jeg mener at Avinor ikke har noen hjemmel for å avkreve drosjene,  noen form for avgifter, for å hente kunder på denne adressen.  Jeg vil oppfordre alle som trenger drosje fra flyplassen, å bestille via App eller lignende. Det er ikke alle drosjesentraler som tar ekstra, for henting av bestilte turer fra Flesland flyplass.

Det disse «vertene» til Avinor heller kunne begynne å konsentrere seg om, er å gi plass til drosjer, som kommer å leverer kunder til Avinor. Til tider er det umulig  å levere på denne adressen på en grei måte, da busser, privatbiler og andre opptar plassene der drosjene er henvist til å sette kunder av.

Noe av Avinor sin begrunnelse for denne avgiften er at de har laget et venteareal, kaffeautomat, bønne-rom, toaletter og Wi-Fi til drosjesjåfører. Jeg har aldri hørt noen sjåfører eller drosjeeiere som noen gang har etterspurt dette.

Vi skal altså bli tvunget til å betale penger, for å få lov å gå inn, å kjøpe kaffe på Avinor sine automater.

Som drosjesjåfør har jeg vondt for å sende regningen til kundene, fordi jeg har måtte betale for å gå inn i butikken til Avinor å handle. Jeg sammenligner dette som å belaste kunden, når jeg må betale ti kroner, for å gå på toalettet på Bystasjonen.

Som drosjekunde ønsker jeg ikke å betale ekstra, for at noen drosjesjåfører, skal ha et sted å be, da jeg mener at religion er en privatsak. Det vedkommer heller ikke de tjenestene jeg som kunde, etterspør.

At Avinor har bygget noen gyselige kontainergreier, som de kaller hvilerom for sjåfører, er en ting. Men å forlange betaling for det er en annen ting.

Drosjenæringen er allerede nok presset når det gjelder avgifter, med rushtidsavgift, bompenge økninger, noe som gjør at marginene i næringen blir dårligere og dårligere.

Om noen ønsker å bruke disse fasilitetene, kan de da selv betale for det. Det ser jeg som uproblematisk.

Oss andre, som har kaffeavtalen med Statoil, fyller kaffe der, og går på do i samme slengen.

Så jeg vil anbefale ledelsen i Avinor, å ta med seg Samferdselsministeren, på en studietur til Bystasjonen. Der de kan studere hvordan myntautomatene på toalettene der fungerer.

Kanskje de kunne innføre samme ordningen ved denne kontainerstasjonen, de kaller hvilerom for drosjer, med myntinnkast i dørene.

I min verden hadde dette vært den beste løsningen,  at de som bruker fasilitetene betaler for det.  Ingen andre.

Ikke for å gi noen noe ideer, men hva blir det neste? Betale for å hente pasienter og pårørende på Haukeland?

4 kommentarer om “Bompenger for drosjer på Flesland

 1. Bra dette Stig. Jeg er helt enig med deg, det eneste jeg ser på som en fordel med dette systemet er at kanskje disse nye landsmennene som er på drosjene i Bergen og kaller seg drosjesjåfører begynner å oppfører seg med å unngå å krangle, sloss, skjelle ut kunder pga de bare skal rett ned på hotellet og at de slutter å nekte og kjøre korte turer…..

  Liker

 2. Anita M Solvang sier:

  Avinor nekter drosjer å hente kunder som har bestilt. Politiet jager vekk drosjer som har satt av passasjerer på Flesland i dag, 18.04.16. Passasjerene finner drosjer på Statoil Flesland.

  Likt av 1 person

  1. Det er etter min mening tangering til yrkesforbud, når politiet nekter å hente på en offentlig adresse, som Flyplassveien 555 er.
   Hva da med syketransportene fra Flesland. Her burde noen anmeldt Europark, og klaget inn politiet, for å nekte drosjene å gjøre jobben sin.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s