I Know Nothing………

-Que? I know nothing….. I am from Barcelona…. Dette var stander-frasene i komiserien Hotell i særklasse. Lignende fraser kommer fra DNB-sjefen Rune «know nothing» Bjerke, når han blir konfrontert av pressen, etter avsløringene i The Panama Papers.

Slik denne saken skrider frem, er jeg mer og mer sikker på at Rune»know nothing»Bjerke,bør trekke seg fra sin stilling.

Den politiske skolerte konsernsjefen i DnB, Rune «know nothing» Bjerke, som var politisk rådgiver, i Olje-og energidepartementet, for Arbeiderpartiet, kommer omtrent med slike fraser når han blir konfrontert med avsløringene i The Panama Papers.

Hva er det med hukommelsen til ledere og mennesker som er politisk skolert på et topp-plan, når de får ubehagelige spørsmål?

Om DnB har gjort noe ulovlig, eller ikke. Det er det politiet sin sak å nøste opp i.Men, moralsk sett har DnB gjort noe meget kritikkverdig. Ved å tilrettelegge for mulige skatteunndragelser.

En bank, der staten eier 34 prosent, og en konsernsjef fra et politisk parti, som ikke har vært særlig tilbakeholdene og vært særdeles kreativ, når det gjelder å kreere nye skatter og avgifter, for den vanlig «dødelige» innbyggere i dette landet.

Det The Panama Papers viser, er at finansinstitusjoner verden over har vært delaktig å opprette firma i  skatteparadis, slik at pengene kommer «under radaren», for myndighetene i de respektive land.

I Norge er det, etter disse lekkede papirene, Nordea og DnB som har hjulpet sine kunder med dette.

Det å ha midler i slike skatteparadis, er ikke  seg selv ulovlig, så lenge disse midlene er transparent og blir innberettet til myndighetene, i firma- eller kontoeiers hjemland på en lovlig ,måte.

Historisk sett, har dette vist seg at en del av dem som har slike bortgjemte midler, i utenlandske skatteparadis,har unndradd midler for beskatting, eller  ervervet seg midler, på en ikke helt legal måte.

At banker, også norske, har bedrevet denne praksisen i alle år, er ikke for så vidt noe nytt. Men, en bank der den norske stat er hardt inn på eiersiden, også bedriver denne praksisen, er meget moralsk og etisk kritikkverdig.

Det dette viser er at ledelsen av banken ikke er sitt samfunnsansvar bevisst.

Det er Rune «know nothing»Bjerke som har det fulle og hele ansvaret. Han er konsernsjef. Jobben hans er å vite.

Etter vært som han blir konfrontert, så vet han ikke, husker ikke, osv. Selv om Aftenposten sitter med kopi av papirer, og underskrifter, som viser at konsernsjefens nærmeste medarbeidere har visst.   Og vet.

Slike svar føyer seg inn i et mønster, når politikere eller næringslivstopper blir, av journalister, konfrontert med ting som kanskje kan være kritikkverdig.

Vi har saker der ministre, politiske ledere, blir konfrontert med alt fra skipsdåpsgaver, til stabbur.Så vet de ikke, eller husker ikke.

Det disse «toppene» vet, eller burde vite, er at når gravejournalister konfronterer dem, med kritikkverdige saker, kommer de aldri med alt i en engang. De skal selge, så der kommer det litt og litt.

Det vet disse toppene.

Saker som i utgangspunktet, kan fortone seg som bagateller, har både ministre og andre måtte gått på. Fordi de har løyet. Eller forsøkt å fordekke sannheten.

Det jeg alltid har lurt på, er hvorfor disse «toppene» ikke bare kan legge seg langflat, og beklage, med en gang. Da hadde de tatt brodden ut av sakene ved starten.

Rune»know nothing» Bjerke blir, av Aftenpostens journalister, presset fra skanse til skanse. Og det kommer til å fortsette. Journalistene vil se blod. Og etter vært som han blir tatt i flere usannheter, og de bygger på seg, ønsker også resten av den norske befolkning å se blod.

Da ruller hoder.

Hva er så problemet til disse toppfolkene? Tror de de kan lyve seg bort? Bare se konsekvensene disse avsløringene fikk for den islandske statsministeren.

Hvorfor kan ikke bare Rune «Know nothing» Bjerke legge seg langflat og beklage denne saken? Hvorfor skal han vikle seg inn i usannheter og halvsannheter?

Er det så vanskelig å si: -Jeg beklager denne praksisen og det er meget dumt at jeg som konsernsjef har satt denne banken i et dårlig lys, og lover å se inn på saken, og stille meg til disposisjon for å få en klarhet i omfanget av denne saken. Unnskyld?

Desto lengre denne Rune»know nothing» Bjerke vikler seg inn, desto sikrere er det at han må gå fra jobben, og inn i NAV sine rekker.

Og det må være et mer prestisjenederlag, enn å si unnskyld.

Slik tenker jeg, i min verden…………..

 

 

 

En kommentar om “I Know Nothing………

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s