DNB og Moral

Det er kommet frem at DNB har «hjulpet» rike kunder å åpne postkasseselskap i skatteparadiset Seychellene. Dette er kommet frem som følge av en lekkasje fra et advokatfirma fra Panama. 11 millioner lekkede dokumenter avdekker at penger blir gjemt bort i skatteparadiser.

Dette er i og for seg ingen nyhet. Slik har det i alle år vært. Rike, pengesterke mennesker har søkt til skatteparadiser, med sin formue, for å slippe å bidra til vår felles kasse, i form av skatter og avgifter.

Derimot det jeg synes er nyheten med disse lekkede dokumentene, er at norske DNB også har stått for denne praksisen.

DNB, er Norges største finanskonsern, der staten er inne på eiersiden med 34 prosent.

Norske myndigheter har en årrekke kjempet mot slike skatteparadis, og har ønsket  en internasjonal åpenhet om økonomiske transaksjoner.

Det som er meget spesielt, er at DNB sin toppledelse med Rune Bjerke i spissen, må ha visst, eller burde ha visst, om denne praksisen som fant sted mellom årene 2006-2015.

Nå tror jeg ikke det bare er DNB som har hatt en slik praksis, med å hjelpe velstående kunder, med å plassere penger i skatteparadis.

Det siste er vel også at Nordea også har hatt en slik praksis. Så skriver noen aviser.

Likevel er det mer spesielt  at den delvis statseide storbanken, som DNB er, med en konsernsjef, med partiboken til Arbeiderpartiet i orden, har stått for denne praksisen i stor stil.

Dette er noe konsernlederen må ta det fulle ansvaret for.

Etter min mening, er den eneste konsekvensen denne saken må få, er at konsernledelsen trekker seg, som følge av denne «skandalen».

Her bør også Finanstilsynet og Skatteetaten komme på banen, og undersøke denne saken.

I seg selv er det ikke ulovlig å drive storstilt skatteplanlegging, etter loven.

Men er det moralsk riktig at en delvis statseid bank skal hjelpe sine kunder til dette, som ligger i en gråsone?

Ser også i kommentarfeltene at det er folk som mener at de som har benyttet seg av denne DNB- tjenesten, skal offentliggjøres.

Det mener jeg ikke. Så lenge de ikke har gjort noe kriminelt. Og da må det en rettskraftig dom til. Før en eventuell navnepublisering.

Men, om det er politikere, eller personer som selv har søkt offentligheten, da stiller saken, etter min mening, seg litt annerledes.De er, tross alt, eller skal være, våre forbilder.Og da må vi ha en viss åpenhet, om eventuelle skatteplanlegginger, som ligger, så i de grader, inn i gråsonene.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s